Zo verlaagt u de temperatuur van uw cv-ketel en bespaart u gas

Om minder gas te gebruiken, kan het helpen om de temperatuur van uw cv-ketel te verlagen. De ketel is namelijk de grootste gasverbruiker in huis. Het is wel belangrijk om dit veilig te doen. En om ervoor te zorgen dat het water daarna nog warm genoeg wordt. We leggen hieronder uit wat u kunt doen en hoe.

Bespaar gas en dus geld 

De meeste Ymere huurders hebben een combi cv-ketel. De cv-ketel regelt de temperatuur van het water voor de verwarming én het kraanwater. Daarvoor verwarmt de ketel het water voor de verwarming vaak tot 80 of 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de cv-ketel veel gas. En gas kost geld. Door de verwarmingstemperatuur lager te zetten bespaart u dus gas en geld. 

Van 80 naar 70 graden 

U kunt de verwarmingstemperatuur verlagen naar 70 graden. Vaak merkt u daarna geen verschil in comfort. Maar het kan zijn dat uw huis dan niet warm genoeg wordt. Zet de temperatuur dan terug naar 80 graden. Bevalt de 70 graden wel? Dan kunt u de temperatuur op 60 zetten en kijken of het dan ook nog warm genoeg is in huis. Oftewel: probeer het uit in kleine stappen. 

Temperatuur kraanwater op 60 graden laten 

Uw cv-ketel verwarmt op twee temperaturen: voor de verwarming en voor het kraanwater. Dit wordt vaak tapwater genoemd. Het tapwater is vaak ingesteld op 60 graden. Deze temperatuur moet u niet lager instellen. Dat kan namelijk leiden tot een legionellabesmetting. Laat ‘m dus staan op 60. 

Zo verlaagt u de temperatuur van de cv-ketel 

De meest voorkomende cv-ketel in Ymerewoningen is Intergas. Op YouTube staat een video hoe u daarvan de temperatuur verlaagt. Dat is heel eenvoudig. Of zoek via Google naar ‘[uw merk en model ketel] + temperatuur instellen’ en kijk of u een instructiefilmpje kunt vinden. Lukt het niet, of twijfelt u of u het zelf kunt doen? Vraag dan om hulp. Misschien heeft u een familielid of buurman bij wie het al is gelukt en wil hij/ zij wel even helpen.  

Bron: tekst en foto afkomstig uit Ymere-nieuwsbrief van november 2022.


Dit is een bericht van VHH – Vereniging Huurders Haarlemmermeer – Lees meer op de website van VHH