Energiearmoede

Op verzoek schrijft Huurdersvereniging Almere een stukje over energiearmoede. Eigenlijk meer over het bijdragen aan de oplossing van energiearmoede.

De Gemeente Almere heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar energiearmoede en de mogelijke aanpak van de problemen. Omdat in Almere deze problematiek zich vooral voordoet in Almere Haven, heeft het onderzoek daar ook plaatsgevonden. Het reikt te ver om het onderzoek hier in de nieuwsbrief te bespreken, daarom houd ik het vooral bij de mogelijke oplossingen in het Plan van Aanpak. Door op de link onderaan de tekst te klikken kunt u de hele tekst van het onderzoek lezen.

Geadviseerd wordt om een vaste locatie te regelen waar mensen op vaste tijden terecht kunnen met hun vragen of hun problemen met betrekking tot energie. Hier kunnen ze tips krijgen voor energiebesparing, maar ook hun voucher voor energiebesparende apparaten indienen of hulp krijgen bij het indienen daarvan. Mensen worden met tips en verdere gesprekken bewust gemaakt met wat ze zelf kunnen doen om kosten te besparen. Ook kunnen ze hulp krijgen bij het aanvragen van toeslagen die niet automatisch uitgekeerd worden. Hiervoor wordt campagne gevoerd in meerdere talen. Met deze vorm wordt ook juist aan de mensen gedacht die niet digitaalvaardig zijn.

Mensen kunnen daar ter plekke een ‘fixbox’, met artikelen die kunnen helpen bij het besparen van energie en dus van kosten. Een aanwezige expert geeft advies op maat. Op datzelfde moment kunnen mensen een afspraak maken om een energiecoach bij hen thuis te laten komen, of een energiefixer. Persoonlijke begeleiding is in dit hele verhaal van essentieel belang, met een lage drempel voor iedereen die hulp hierbij nodig heeft.

Een geweldig initiatief, waarbij mensen zich inzetten om anderen te helpen, in een tijd dat dat zo heel erg nodig is.

Lees hier het rapport: Gemeente Almere adviesrapport Energiearmoede- MRA traineepool 6 (mraduurzaam.nl)

Dit is een nieuwsbericht van HVA – Huurders Vereniging Almere – Lees meer op de website van HVA