Ymere zet vaart in energiecoaching en fixing

Foto: Ymere

Het is voor Ymere menens wat de energiecrisis betreft. Zo worden in een hoog tempo verduurzamingsprojecten uitgevoerd en staat er voor volgend jaar een groot aantal in de planning. Maar Ymere stimuleert ook medewerkers om zelf huurders te helpen. Zo stak Dory Louwerens samen met enkele andere Ymere-medewerkers de handen uit de mouwen om diverse woningen van Ymere-huurders van de nodige energiemaatregelen te voorzien. De Vereniging Huurders Haarlemmermeer (VHH) ging met hen in gesprek

Dory Louwerens, lid van de Directieraad van Ymere, heeft de portefeuille Verhuur en Wonen onder haar hoede. Met 15 jaar ervaring bij Ymere weet zij hoe er met dit soort problemen moet worden omgegaan. Louwerens is zich, net als de andere leden van de Directieraad, erg bewust van de noodzaak van het verduurzamen van de Ymere woningen. ‘Daar maken we ons dit jaar en de komende jaren hard voor’, vertelt zij, ’maar we kunnen niet alles in één keer realiseren. We vragen ook onze huurders om hun steentje bij te dragen’.

Hoewel het prijsplafond voor energiekosten, ingesteld door de Rijksoverheid de huurders helpt, blijft het allerbelangrijkste dat huurders zo veel mogelijk zelf hun energieverbruik beperken. Daar is echt veel winst te behalen. Ymere wil met energiecoaches en fixers helpen dit probleem aan te pakken. Zo heeft Louwerens met een aantal collega’s bij de Energiebank Haarlemmermeer een verkorte opleiding gevolgd tot fixer. 

Dankbare taak

Ymere biedt haar medewerkers de gelegenheid om de volledige opleiding voor energiecoach of fixer onder werktijd te volgen, zodat zij naast hun baan bij Ymere in hun vrije tijd als energiecoach of fixer bij Ymere-huurders aan de slag kunnen. Dory bracht dit zelf in praktijk bij enkele woningen in Hoofddorp. Daar hadden huurders hulp nodig bij het aanbrengen van de energiebesparende producten, zoals radiatorfolie en het plaatsen van ventilatoren onderaan de radiatoren. Daarmee wordt de warme lucht sneller door de ruimte verdeeld. ‘Dat was een dankbare taak’, vertelt zij. Met dit voorbeeld wil Louwerens haar initiatief overbrengen naar de huurders van Ymere. ‘Samen met de VHH zoeken we huurders die (gratis) de opleiding tot energiecoach of fixer willen volgen’, vervolgt zij. ‘En die zijn echt hard nodig om samen energiemaatregelen te nemen’.

Opleiding van drie avonden

Daar sluit Remco Pols, regiomanager van Ymere in Haarlemmermeer, in het interview bij aan. Pols is ook voorzitter van de Energiebank Haarlemmermeer en vertelt met veel elan over deze organisatie. ‘We willen energiecoaches en fixers opleiden om bij huurders onze missie over energiezuinig leven over te brengen. De opleiding tot energiecoach duurt drie avonden; per avond heb je anderhalf uur les. Op de eerste avond komen de sociale aspecten van een bezoek aan de orde, op de tweede en derde ook het gedrag van de huurders op het gebied van energiegebruik en de invloed van materialen. De energiecoaches krijgen ook materiaal, zoals waterbesparende douchekoppen en ledlampen mee zodat zij minder energie gebruiken. Na de cursus gaat de aspirant energiecoach met een ervaren coach op bezoek bij een huurder om ervaring op te doen.

Ook studenten doen mee!

De Energiebank Haarlemmermeer werkt naast Ymere samen met verschillende organisaties in Haarlemmermeer. Eén daarvan is het Nova College, waar studenten de opleiding Adviseur Duurzaamheid doen. Zij werken in hun derde jaar, als onderdeel van hun opleiding, ook als energiecoach voor de Energiebank. Naast Haarlemmermeer wordt dit initiatief van Ymere en huurdersorganisaties regionaal gedragen, want naast de VHH doen zowel De Waakvlam in Haarlem als HYA in Amsterdam mee aan dit initiatief.



Dit is een bericht van VHH – Vereniging Huurders Haarlemmermeer – Lees meer op de website van VHH