De aankomende hoge huurverhogingen leiden tot toenemende zorgen. Naast huurders maken ook steeds meer gemeenten en politieke partijen zich hard voor betaalbare huren: ze roepen corporaties op om de huurverhoging te beperken.

Steeds meer gemeenten trekken aan de bel
Onder meer de gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Apeldoorn, Hilversum, Haarlem, Oss en Hoorn willen dat de huurverhoging niet doorgaat. De Amsterdamse gemeenteraad heeft het stadsbestuur opgeroepen om bij minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) aan te dringen op maatregelen (lees ook Gemeenteraad Amsterdam is tegen de hoge huurverhoging – Huurders Ymere Amsterdam). In Breda vond een gesprek plaats tussen de gemeenteraad, woningcorporaties en de Woonbond. De boodschap was duidelijk: de rekening voor nieuwbouw en verduurzaming mag niet volledig bij huurders worden neergelegd.
Waarom verhogen corporaties de huren?
Volgens woningcorporaties, verenigd in Aedes, is de huurverhoging nodig om nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te verbeteren. Cijfers laten zien dat corporaties nog geen 60 % van hun bouwplannen realiseren. Bovendien blijkt uit antwoorden op Kamervragen dat een gematigde huurverhoging van maximaal 3,1% al voldoende zou zijn om de meeste doelen te halen (lees ook ‘Landelijk en lokaal staat huurverhoging volop ter discussie | Woonbond’.
Studenten worden ook geraakt
De Woonbond en huurdersorganisaties zoals de SHY zijn het niet eens met de geplande huurverhoging. Zij vinden dat publieke investeringen nodig zijn om de woningnood op te lossen, in plaats van steeds hogere huurprijzen. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat steeds meer huurders financieel in de knel komen door stijgende woonlasten. Studenten worden ook geraakt: veel studentenwoningen vallen onder de sociale sector, waardoor zij honderden euro’s per jaar extra moeten betalen. Erasmus Magazine schreef pas geleden over de toenemende financiële druk op studenten door stijgende huurprijzen.
Komt er een huurbevriezing?
In de Tweede Kamer wordt gewerkt aan een spoedwet om de huren te bevriezen. Oppositiepartijen willen dit nog voor 1 juli regelen. Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GL-PvdA) moet zijn voorstel nog langs de Raad van State sturen voor een advies, daarna kan de Kamer hiertoe besluiten. De Woonbond en ook SHY steunen dit initiatief en ze roepen het kabinet op om huurders meer bescherming te bieden tegen prijsstijgingen. Het is zeer onzeker of de wet op tijd -vóór 1 juli- wordt aangenomen, maar het is niet onmogelijk. Deze spoedwet gaat ook over de middenhuur en de vrije sector.
Blijf op de hoogte!
Volg de SHY en lokale huurdersorganisaties voor updates over de huurverhoging!
Lees meer op onze site over Huurverhoging
Huurders en Ymere in gesprek over huurverhoging: ‘Dit is niet meer te doen’
De afgelopen maanden vonden twee belangrijke bijeenkomsten plaats in voorbereiding op de huuraanpassing van Ymere: één bij Vereniging Huurders Haarlemmermeer (VHH) en één bij Huurders Ymere Amsterdam (HYA). Tijdens deze …
Woonbond stapt uit onderhandelingen: ‘Onacceptabele huurverhoging dreigt’
De Woonbond heeft besloten zich terug te trekken uit de onderhandelingen over de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector. Na maandenlang overleg met minister Mona Keijzer, het kabinet en woningcorporaties …